sanagro mlieko

SANAGRO PRINIESLO LEPŠÍ ŽIVOT ZVIERATÁM NA FARME AFG. PRODUKCIA MLIEKA RASTIE

Farma AFG v Turčianskych Tepliciach zvýšila produkciu mlieka, jeho kvalitu, no zároveň aj úroveň starostlivosti o zvieratá. Keď sa na začiatku roka 2019 stala najväčším veriteľom AFG poľnohospodárska skupina SANAGRO, okamžite začala proces ozdravenia farmy.

Ten sa však netýkal len jej hospodárenia v dôsledku veľkého dlhu, hrozby konkurzu a straty práce pre desiatky ľudí, týkal sa aj živočíšnej a rastlinnej výroby. Tá sa musela výrazne skvalitniť na to, aby dokázala byť produktívnejšia ako v minulosti.

Nízka produkcia mlieka na farme AFG v Turčianskych Tepliciach malo viacero príčin. Stála za tým nielen mliečna kríza v roku 2016, ktorá poznačila celý sektor naprieč Slovenskom, ale hlboko zasiahla aj činnosť AFG a celú živočíšnu výrobu. Prudký prepad cien mlieka v tom čase spôsobil, že podniky, vrátane turčianskoteplickej firmy, sa museli obmedziť na nákup najnutnejších komodít. Zároveň prišiel problém s nedostatkom slamy, ktorou sú zvieratá podstielané. Tú treba pravidelne meniť. „Tento problém okamžite vyriešilo SANAGRO, a to pomocou ostatných fariem, ktoré vlastní. Slamu sme získali zo susedného družstva PD Turiec,člena skupiny Sanagro“ spomína Peter Matula, hlavný zootechnik farmy AFG.

Rovnako treba podľa neho spomenúť, že okamžite od nástupu do podniku SANAGRO prebralo záruky za nákup jadrového krmiva a rôzne minerálne látky pre zvieratá, čím sa zabezpečila ich primeraná a rovnomerná výživa. „Na produkciu mlieka využívame výlučne sójový šrot, ktorý nie je geneticky modifikovaný“ hovorí Peter Ujmiak, výkonný riaditeľ skupiny SANAGRO pre oblasť Turiec, ktorý má na starosti ekonomické ozdravenie AFG, nakoľko SANAGRO odkúpilo miliónový dlh spoločnosti, ktorý ju takmer položil na kolená, čím sa stalo jej najväčším veriteľom. Zootechnikom AFG zároveň skupina zaistila pravidelné konzultácie so svojim skúseným zootechnikom Vojtechom Horváthom, ktorý sa stará o hovädzí dobytok na všetkých farmách patriacich skupine SANAGRO. „Rady sú neoceniteľné,“ priznáva Matula.

Súbor opatrení

Príchodom SANAGRO sa teda zlá situácia začala meniť. Kým vlani dokázala AFG získať v priemere na jednu dospelú kravu 21,45 litra mlieka, aktuálne je to cez 24 litrov. Postupnými krokmi by toto číslo malo ešte narásť. „Vytvárame ideálne podmienky k pravidelnosti predovšetkým v kŕmení dobytka, ale aj v ich ošetrovaní. Podstatné bolo aj zvýšenie starostlivosti o technológie na farme, poruchy teraz odstraňujeme okamžite. Začali sme aj so zmenami v systéme odchovu novonarodených teliatok,“ vymenúva rad opatrení Peter Matula, zootechnik AFG s tým, že za jednu z hlavných priorít si stanovili zlepšenie chovateľského prostredia pre dojnice.

Nutná je preto podľa jeho slov dokonale odvedená práca ošetrovateľov hovädzieho dobytka. Ak ich práca bude dobre odvedená, vráti sa to spoločnosti v podobe vyššej produkcie mlieka. A to sa im postupne darí napĺňať, a to dokonca v situácii, keď AFG znížila počet dospelých kráv. „Museli sme na farme AFG vyradiť tie, ktoré neprodukovali dostatočné množstvo mlieka. Avšak zaradili sme do chovu mladé kravy, ktoré výraznejšie pomôžu k zvyšovaniu produkcii mlieka do budúcna,“ potvrdzuje Peter Ujmiak.

Aktuálne podľa jeho slov putuje mlieko z farmy AFG do mliekarne Hriňovská Koliba. Tento rok plánuje AFG dodať na trh 3,5 milióna litrov mlieka.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:

Najnovšie články

Výhodná ponuka pre mäsiarstva:
Poctivé hovädzie len za 4,40 € bez DPH/kg

Získajte pre svoje mäsiarstvo poctivé hovädzie štvrte z našej lokálnej farmy v Častkove. Dobytok kŕmime výhradne slovenským domácim krmivom, vďaka čomu sa naše mäso vyznačuje vysokou kvalitou. Na štvrte vám ho rozdelí bitúnok v Holíči. Zvýhodnená cena 4,40 € bez DPH/kg navyše zahŕňa aj dopravu do Bratislavy. Neváhajte a kontaktujte nás.

Pre poctivých mäsiarov ponúkame na predaj pravé (samozrejme aj ľavé) Slovenské hovädzie štvrte z našej farmy v Častkove. Dobytok u nás kŕmime výhradne naším Slovenským krmivom. Na štvrte Vám to rozdelí bitúnok v Holiči a dopravu do Bratislavy zabezpečíme my.