jablká

VSTUP DO ÚNIE HO TAKMER ZNIČIL. DNES SA JEHO JABLKÁ VYUŽÍVAJÚ V NAJZDRAVŠÍCH PRODUKTOCH

Producent prírodných štiav Južné Sady, Gejza Varga, dokázal v minulosti predať celú svoju úrodu zo starého Forda. Kvôli lacnému dovozu zo zahraničia takmer skončil s biznisom. Pomohol mu až nový obchodný partner, spoločnosť Sanagro.

Bolo to ešte počas komunizmu, keď sa Gejza Varga rozhodol svoj život spojiť s ovocinárstvom. Dnes, o tridsať rokov neskôr, bez okolkov priznáva, že to nebolo jeho najlepšie rozhodnutie. Dôvod? Degradácia slovenského poľnohospodárstva, ktorá nastala po vstupe do Európskej únie. Napriek tomuto tvrdeniu však Gejza Varga v sebe pravého poľnohospodára nezaprie. Svoju farmu, ktorej dal meno Dallas, ako aj sady zbožňuje. Zasvätil im celý život a je na ne právom hrdý. Nečudujte sa – práve tu sa totiž pestuje ovocie, z ktorého sa následne vyrábajú jablčné šťavy značky Južné Sady. A tie v sebe skrývajú tri top: sú vlastnoručnej výroby, bez chémie i pridania cukru a vody. 

Devastácia poľnohospodárskeho odvetvia však pre Gejzu Vargu znamenala jednu podstatnú zmenu v podnikaní – musel si nájsť silného obchodného partnera, ktorý mu pomôže s predajom. Stala sa ním skupina Sanagro, ktorá investuje do poľnohospodárstva na Slovensku. Vďaka tomu môže podnikať naďalej a vyrábať šťavy Južné Sady.

K poľnohospodárstvu ho „zverbovali“ ešte na škole

Gejza Varga pochádza z Bratislavy a k ovocinárstvu ho nikto z rodiny neviedol. Už ako gymnazista však vedel, kde je, ako to on sám nazýva, jeho oáza pokoja. Bola ňou záhrada starého otca v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice, kde si vybudoval svoj prvý skleník. 

V Bratislave určitý čas pobudol, pôsobil tu ako hlavný odborný poradca pre citrusárov v bývalom Československu. Popri štúdiu na Vysokej škole poľnohospodárskej v Brne ho však „zverbovali“ z vtedajších štátnych majetkov na post ovocinára a jeho dnes už manželku na pozíciu kvetinárky. Ešte pred revolúciou tak Gejza Varga prišiel do obce Kravany nad Dunajom na juhu Slovenska. A práve tu nájdete jeho Dallas, tu žije dodnes. „Prišiel som sem na pozíciu hlavného ovocinára. Na starosti som mal 350 hektárov ovocných sadov. Bola to úžasná práca, ktorá nás bavila,“ spomína drobný farmár. A ako ďalej dodáva, krátko po revolúcii bol tento sad jedným z prvých štátnych majetkov určených na privatizáciu. „S manželkou sme sa chopili príležitosti a rozhodli sa, že si zoberieme do prenájmu 10 hektárov ovocných sadov,“ vraví Gejza Varga. 

V tých časoch to bolo dobré rozhodnutie. Všetko ovocie aj zeleninu rozvážal na malom Forde do veľkoskladov a okolitých zelovocov. O kvalitnú úrodu bol vysoký záujem. Mimochodom, o svoju pozíciu sa Gejza Varga v Kravanoch nad Dunajom v tých časoch delil s ďalšími siedmimi ovocinármi. Aj napriek konkurencii však o biznis nebola núdza.

Pokračovať v článku: https://hnonline.sk/pr-clanky/1979619-vstup-do-unie-ho-takmer-znicil-dnes-sa-jeho-jablka-vyuzivaju-v-najzdravsich-produktoch

Zdroj: hnonline.sk
Foto: Miroslava Kohútová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:

Najnovšie články

Výhodná ponuka pre mäsiarstva:
Poctivé hovädzie len za 4,40 € bez DPH/kg

Získajte pre svoje mäsiarstvo poctivé hovädzie štvrte z našej lokálnej farmy v Častkove. Dobytok kŕmime výhradne slovenským domácim krmivom, vďaka čomu sa naše mäso vyznačuje vysokou kvalitou. Na štvrte vám ho rozdelí bitúnok v Holíči. Zvýhodnená cena 4,40 € bez DPH/kg navyše zahŕňa aj dopravu do Bratislavy. Neváhajte a kontaktujte nás.

Pre poctivých mäsiarov ponúkame na predaj pravé (samozrejme aj ľavé) Slovenské hovädzie štvrte z našej farmy v Častkove. Dobytok u nás kŕmime výhradne naším Slovenským krmivom. Na štvrte Vám to rozdelí bitúnok v Holiči a dopravu do Bratislavy zabezpečíme my.