Cesta

VLÁDA ROZDELILA DOTÁCIE NEFÉROVO

Slovenská agro skupina apeluje na štát, aby zmenil podmienky na udeľovanie štátnej pomoci farmárom za prírodné katastrofy.

Problém sa týka najmä strát na úrode v dôsledku enormného sucha. To postihlo všetkých poľnohospodárov ešte v roku 2017 a finančné odškodnenie zaň im prišlo na konci roku 2019.„Naše farmy boli suchým počasím postihnuté v rôznom rozsahu, avšak straty na úrode sa pohybovali priemerne od 30 do 50 percent v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Keďže štátna pomoc bola určená len pre malé a stredné podniky, veľké podniky z nej boli vyčlenené, naša spoločnosť prišla o 700-tisíc eur,“ kritizuje Tomáš Kohút, generálny riaditeľ spoločnosti SANAGRO.

Aktuálne patrí pod skupinu SANAGRO desať fariem na západnom a strednom Slovensku, ktoré spolu zamestnávajú takmer 300 zamestnancov. A práve preto by boli farmy automaticky určené ako neoprávnení žiadatelia o dotáciu. Medzi veľké podniky sa totiž zaraďujú firmy nad 250 pracovníkov.

„Rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Poľnohospodárskej platobnej agentúry považujeme za veľmi nešťastné a neférové voči podnikom, ktoré v agrosektore zamestnávajú najviac ľudí a dopestujú na slovenskej pôde najviac plodín. Prírodné katastrofy, medzi ktoré sa zaraďuje enormné sucho, si nevyberá, či sa dotkne len istej časti farmárov. Určite budeme apelovať na súčasnú i budúcu vládu, aby sa zmenili podmienky štátnej dotácie,“ dodáva Tomáš Kohút s tým, že skupina SANAGRO žiadosť o štátnu pomoc nakoniec nepodala. Jedným z riešení by podľa neho mohlo byť, ak by sa farmári spojili a spoločne žiadali zmenu schémy pomoci, ktorá by následne išla na pripomienkovanie do Európskej komisie.

Odškodnenie za sucho dostali slovenskí farmári vôbec prvýkrát v histórii. Výška pomoci sa pritom určovala na základe viacerých faktorov. Podnikatelia museli preukázať výšku škôd na úrode, ktorá musela prekročiť 30 percent podľa skúmania úrod za posledných 3 až 5 rokov, museli dokladovať poistenie farmy, podnikanie v oblastiach so znevýhodnenými podmienkami či používanie závlahového systému.

Podľa dát bolo odškodnených 140 farmárov, pričom vyplatených bolo približne 15,5 milióna eur zo 17-miliónového predpokladaného rozpočtu na odškodnenie zo štátneho rozpočtu.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:

Najnovšie články

Výhodná ponuka pre mäsiarstva:
Poctivé hovädzie len za 4,40 € bez DPH/kg

Získajte pre svoje mäsiarstvo poctivé hovädzie štvrte z našej lokálnej farmy v Častkove. Dobytok kŕmime výhradne slovenským domácim krmivom, vďaka čomu sa naše mäso vyznačuje vysokou kvalitou. Na štvrte vám ho rozdelí bitúnok v Holíči. Zvýhodnená cena 4,40 € bez DPH/kg navyše zahŕňa aj dopravu do Bratislavy. Neváhajte a kontaktujte nás.

Pre poctivých mäsiarov ponúkame na predaj pravé (samozrejme aj ľavé) Slovenské hovädzie štvrte z našej farmy v Častkove. Dobytok u nás kŕmime výhradne naším Slovenským krmivom. Na štvrte Vám to rozdelí bitúnok v Holiči a dopravu do Bratislavy zabezpečíme my.